Dagens forskning visar att fasaden jämfört med färgprovet uppfattas som:
- Ljusare och klarare
- Starkare och mer intensiv
- Att fasaden ofta har en annan kulörton, då ofta kallare
- Ett gulgrönt prov ger en blågrön fasad
- Ett ljust neutralgrått prov ger en blåaktig grå fasad. För att få en neutralgrå fasad måste man alltså välja ett färgprov som är tydligt varmt grått.
Andra faktorer som påverkar den uppfattade färgen är ljuset som skiftar med årstid och väder, om det är föroreningar i luften, samt omgivningens färger.
Bestämning av den nominella färgen
Den nominella färgen hos en yta är konstant oavsett betraktningssituationen. Den kan definieras som den färg ytan skulle ha haft om den sågs under standardiserade förhållanden vad gäller belysning, avstånd omgivningsfärger etc. I praktiken kan den nominella färgen mätas in genom visuell jämförelse med standardiserade färgprover, som läggs direkt mot den aktuella ytan. Tänk på att välja en yta med jämn belysning, helst utan direkt solljus, och lägg färgproverna tätt mot ytan. Om färgproverna har kanter i vitt eller annan färg måste dessa skärmas av, t.ex. genom att man täcker dem med fingret.
För optisk/elektronisk bestämning av nominella färger finns olika typer av färgmätare som anger närmaste färgprov enligt NCS och ibland även ett interpolationsvärde. Färgmätaren placeras tätt emot ytan, belyser den med standardiserat ljus, mäter det reflekterade strålningens intensitet och spektralfördelning och jämför denna med inprogrammerade uppgifter om motsvarande värden för NCS-proverna.